Duitsland Duitsland Duitsland Duitsland Duitsland Duitsland Duitsland Duitsland

Duitsland

Met meer dan 900 kilometer ligt het grootste deel van de fietsroute EuroVelo 15 in Duitsland.

Van Konstanz aan het Bodenmeer tot Emmerich aan de Duits-Nederlandse grens verloopt de route eerst aan de noordelijke oever van de Rijn tot het drielandenpunt bij Basel waar Zwitserland, Duitsland en Frankrijk bij elkaar liggen. Vanaf hier verloopt de route tamelijk vlak naar het noorden door de warmste regio van Duitsland, het Markgräfler Land en de regio rondom de Kaiserstuhl waar de beste Riesling-druiven groeien.

 

Een van de grootste vrijetijdsparken Europa-Park Rust is een aangename afwisseling tijdens de route. Daarna fietst men over het kleine riviertje Murg dat in de Rijn mondt, en passeert dan Rastatt met het barokke slot, eens residentie van markgraaf Ludwig-Wilhelm von Baden, met een grote verzameling van objecten uit de bewogen tijden van de revolutie in Baden.

Ondertussen is de regio “Oberes Mittelrheintal” met het unieke natuurlandschap en de veel culturele bouwwerken door UNESCO op de lijst van werelderfgoed geplaatst.

Ten noorden van Rastatt ligt de residentiestad Karlsruhe die in 1715 midden in het toenmalige bos met een waaiervormige plattegrond gebouwd werd. Als je de route vervolgt, passeer je Speyer met de imposante kathedraal die op de lijst van werelderfgoed van UNESCO staat. Na het wijnbouwgebied Rheinhessen en Mainz wordt de route voortgezet om dan in de fantastische regio van het Oberes Mittelrheintal aan te komen. Van Bingen tot Koblenz wordt dit deel ook wel de “Romantische Rijn” genoemd, omdat dit deel van de Rijn al in de 18e eeuw vele dichters, schilders en andere kunstenaars inspireerde wat onder andere door de vele reisbeschrijvingen bekend is.

Het is een fantastische belevenis om met de fiets in deze regio onderweg te zijn. De Rijn komt bij Bonn-Bad-Godesberg uit het Schiefergebergte tevoorschijn en stroomt vanaf hier door het tamelijk vlakke landschap naar de grote steden Keulen en Düsseldorf in Noordrijn-Westfalen. Het landschap is nu zeer wijdgestrekt en wordt enkel door de indrukwekkende binnenhaven bij de monding van de Ruhr in Duisburg onderbroken, waardoor nogmaals de belangrijke economische betekenis van de Rijn onderstreept wordt.

Ten slotte eindigt de fietsroute EuroVelo 15 in Duitsland bij Emmerich en vervolgt de Rijn zijn weg in Nederland om bij de Noordzee in de zee uit te monden.

 

In de deelstaat Rheinland-Pfalz wordt de route tussen Lauterbourg en Remagen/Rolandseck/Unkel als volgt aangegeven. Dezelfde bewegwijzering vindt u in de deelstaat Baden-Württemberg op de route tussen Basel en Lampertheim:

 

Signposting RLP

 

Het gedeelte van Konstanz naar Basel wordt in Baden-Württemberg als volgt aangegeven. Dezelfde bewegwijzering vindt u in de deelstaat Hessen tussen Lampertheim en Rüdesheim:

 

Beschilderung Baden-Württemberg

Regionale informatie

 

 • Constance - Mannheim

  Toerisme Marketing GmbH Baden-Württemberg

  Zuid-West Duitsland is bij uitstek fietsland. Door het uitgebreide netwerk van stille landweggetjes door het Jura gebergte en het Zwarte Woud kun je alleen, met vrienden of familie, heerlijk rustig fietsen of echt trainen. Op de website van TMBW vindt u alle informatie over de Rijn Fiets Route in Baden-Württemberg; zoals kaarten, fietsvriendelijke overnachtingen en bezienswaardigheden.

           
  www.tourism-bw.com
  Informatie beschikbaar in:
  Duits / Engels / Frans

 • Lampertheim - Rüdesheim

  HA Hessen Agentur GmbH - Tourismus- und Kongressmarketing

  HA Hessen Agentur GmbH - Tourismus- und Kongressmarketing is de bestuurder van de lange-afstand routes binnen de federale staat Hessen. Onder deze routes is ook de Rijn Fiets Route. Gedetailleerde informatie betreffende de Rijn Fiets Route – inclusief een actuele online routeplanner kunt u vinden op de website van ‘Radroutenplaner Hessen' in verschillende talen. Het toeristische overzicht in de Engelse taal volgt zo snel mogelijk.

           
  www.hessen-tourismus.de
  Informatie beschikbaar in:
  Duits / Engels / Dutch

 • Lauterbourg - Remagen-Rolandseck / Unkel

  Romantic Rhine tourism board

  Romantic Rhine tourism board is de verantwoordelijke toeristische instantie voor de promotie van de Rijnfietsroute in Rheinland Pfalz. De Rijnfietsroute loopt door de toeristische regio's Pfalz, Rheinhessen en het romantische Rijndal.

           
  www.radwanderland.de
  Information available in:
  Duits / Engels / Frans / Dutch

 • Bad Honnef - Emmerich am Rhein

  Niederrhein Tourismus GmbH

  Niederrhein Tourismus GmbH is de verantwoordelijke autoriteit voor wat betreft coördinatie, informatie en promotie van de Noordrijn-Westfalen fietsroute.
  Alle routes in deze federale staat volgen de rivier aan beide kanten, waarbij de rivierbanken zo nu en dan schilderachtig uitzicht bieden op de rivier zelf. Het karakter van de route is voornamelijk vlak en gelijkmatig en de infrastructuur van de route is in goede conditie.

                
  www.rijnfietsroute.net
  Informatie beschikbaar in:
  Duits / Engels / Dutch